Rarity: "SUMATRA" (200g)

I lager.

155 SEK



✓ Frakt 59kr - Gratis över 499kr ✓ Leveranstid 3-5 dagar

Rekommenderad bryggmetod:


Detta urval av kaffe representerar de sällsynta och finaste typernasom produceras i världen idag. En riktig njutning för connoisseurenoch  nyfikna.

Rarity: Exklusivtkaffe från Indonesia aged Sumatra Arabica TP Mandheling Grade 1

SMAKPROFIL: läder, russin & torkad frukt, tobaksblad

Ett unikt kaffe. Bönorna åldras i skalet (pergamino) och lagras i den kallare luften på gården. Kaffet skalas bara strax före export. 

  • 2 år gammal ("aged")
  • Tung kropp med läder/tobaksnoter
  • Ingen uttalad syra, tät och jordnära

REGION: Sumatra Mandheling
ALTITUD: 1 100 - 1 400 meter överhavet
ODLARE: Smallholder producers
SKÖRD: Sep -Dec
KLASSIFICERING: specialkaffe Grade 1 TP 
(Sumatra Lintong Triple Pick Tiger är den högsta kvaliteten på specialkaffe som finns tillgänglig från Sumatra: certifierad Grade 1, TP (Triple Picked), vilket betyder att det har sorterats noggrant för hand för att ta bort alla naturliga defekter och säkerställa de bästa kvalitetspartierna.)

PROCESS: giling basah (semi-washed), aged


Omkring 17 000 öar utgör Republiken Indonesien. De sträcker sig över mer än 5 000 kilometer längsekvatorn. Naturligtvis varierar landskap och kulturer från regiontill region. Det finns indiska, arabiska, kinesiska och europeiska influenser på Indonesiens identitet och en bred spridning avreligiösa övertygelser. Ändå anses Indonesien ofta vara ettexempel på fredlig samexistens och tolerans trots olika livsstilar. Lika olika som det indonesiska folket är indonesiskt kaffe. Smakernaskiljer sig markant från ö till ö. Att utforska dem kan verkligenbli en spännande och äventyrlig aktivitet.

Kaffeodlingen i Indonesien har en 300-årighistoria. Idag sägs Indonesien vara ett av de fem bästakaffeexporterande länderna i världen. Av de cirka 17 000 öarna vardet bara en handfull som uppstod som stora indonesiskakaffeproducerande regioner. Bland de mer kända finns Sumatra,Sulawesi, Java, men även mindre öar som Bali och Flores.

Ca. 92 % av landets kaffeproduktion är ihänderna på små producenter som använder traditionella tekniker.Detta kaffe kommer från Mandheling-regionen på Sumatra, uppkalladefter lokalbefolkningenetnisk grupp "Mandailing", som bor iden norra delen av ön, i Acehregionen runt Lake Tawar. 

Kaffe från Sumatra är välkända för sin unika bearbetning känd som "giling basah". Denna process används endast i Indonesien och kombinerar element från både tvättad och naturlig bearbetning. Denna halvtvättade (även kändsom våtskalad) bearbetning börjar med att massa körsbären ochsedan låta bönorna jäsa med sitt slem. Bönorna tvättas sedan och torkas tills de når cirka 30 % av fukthalten. Sedan skalas de med denna fuktnivå och läggs på tork. 

Detta kaffe är dessutom ”aged” (lagrat). Åldrande måste ske i en tropisk miljö, där bönor absorberar fuktunder regnperioden och ger tillbaka den under torrperiodensäsong.Genom denna process accentueras smaktonerna men gör också kaffemjukt. Dessutom är lagringsförhållandena på lagret avgörande förenframgångsrikt lagrat kaffe: rätt luftfuktighet, frekventarörelser och vändning av påsar. Slutligen, innan exporten,sorterades och rengjordes kaffet tre gånger, vilket resulterade ienren och klar kopp.