"Lokalt, hantverksmässigt rostat kaffe i Smålands hjärta "

Välkommen till vårt mikro kafferosteri!


Vi älskar riktigt bra kaffe och det är vår passion att kunna erbjuda helt fantastiskt specialkaffe här på landsbygden i det vackra Glasriket. ♥

Öppettider i Lenhovda:
Torsdag, Fredag och Lördag kl. 11.00-17.00


Rosteributik

Här kan du köpa lokalt rostat kaffe! Vi erbjuder flera olika sorter, i många olika påsstorlekar. Vi kan även mala kaffet åt dig, så att du får precis den malningsgrad du önskar. Här hittar du också tillbehör som underlättar ditt kaffebryggande: muggar, choklad till bra priser och annat smått och gott. Vi har dessutom en liten gårdsbod där vi säljer produkter av hög kvalitet från andra små, lokala producenter i området.

KAFFEBar

Filterkaffe, cappuccino, espresso, café americano eller kanske te – vilken är din favoritdryck?

Vi förbereder din kopp kaffe i vår lilla kaffebutik och använder givetvis helt nyrostat och smakrikt kaffe. Vill du ha något att fika till kaffet finns det ofta färskt fikabröd att välja på.Retrokafé

Bredvid vårt rosteri finns ett litet kaférum där du kan sitta och dricka en kopp välsmakande TADAH-kaffe i lugn och ro. Här hittar du flera vackra 50-, 60- och 70-talsföremål, saker som vi samlat på oss under många år.

Passa på att ta dig en titt och njut av svunna tiders charm!


"Bra saker tar tid"

Det här uttrycket gäller även vid kafferostning.

Tid:

Rostningstiden varierar mellan cirka
12 och 18 minuter.

Temperatur:

Våra kaffebönor rostas på
maximalt 200 - 220° Celsius.

Kylning:

Rostade, heta bönor kyls ner av luften och inget annat – vattenkylning behövs inte.

Rostprofiler:

Den fulla smakpotentialen utvecklas genom att applicera skräddarsydda rostprofiler, en profil för varje kaffeböna.

När man kombinerar de här metoderna får man garanterat
ett exceptionellt, aromatiskt och gott kaffe!


Vad är skillnaden mellan en cylindrisk trumrostare och industriell rostning?

I de stora, industriella rostningsanläggningarna chockrostas kaffebönorna vid över 400 °C – ibland endast under 90 sekunder. I de flesta fall blandas olika typer av bönor, ofta av lägre kvalitet, innan rostningen. Kaffet rostas sedan med extrem hetta, och så snabbt att det inte är så mycket kvar efteråt förutom de brända, rostade aromerna. Oftast hittar man därför inte definierade smaker i industriellt kaffe. En till negativ sidoeffekt med industriellt rostat kaffe är att klorogensyran i kaffebönorna inte bryts ner. Det ger en sur smak, och kaffet blir svårare att smälta för magen.

 


Vi arbetar endast med "specialkaffe".
Det betyder att vi bara rostar kaffebönor som tagits fram under riktigt bra förhållanden, med både miljö och tillverkare i åtanke!
Exakt vad betyder specialkaffe?

Det korta svaret: Specialkaffe är en kvalitetsstämpel. Kaffet måste få mer an 80 poäng, av 100 möjliga, för att få benämnas specialkaffe.

Det långa svaret: Det finns ingen allmän definition men termen har myntats av SCA (Specialty Coffee Association), en internationell förening för specialkaffe. När man har skördat varje kaffe betygsätts det av så kallade kvalitetsbedömare (Q-graders), som använder sig av organisationens SCA:s smakformulär (SCA cupping form). Dessa kvalitetsbedömare kan jämföras med vinsommelierer och är certifierade experter. Kaffe med en smakpoäng på 80 poäng eller mer betraktas som specialkaffe. Allt vårt kaffe på TADAH kafferosteri har fått minst 80 poäng – ofta mer!

Klassificeringen enligt bedömningsproceduren:

Total poäng
Kvalitetsklassificering
Specialkaffe?
90-100
Enastående
Specialkaffe
85-89,99
Exceptionellt
Specialkaffe
80-84,99
Mycket bra
Specialkaffe
<80
Kommersiellt kaffe
Inte Specialkaffe
Källa: Specialty Coffee Association


Vi brinner för kaffe! ♥

Vilka är vi?

Vi heter Julia och Michael och vår passion i livet är kaffe. Vi flyttade till Sverige 2019 för att slå ner våra bopålar och kunna förvandla vår passion till ett jobb. Vi hade turistat i Sverige under många år och blivit rejält fascinerade av den vackra naturen i Smålands Glasrike. Det här området har så mycket att erbjuda: skogar, sjöar, stillhet – allt sammantaget var det helt perfekt för oss båda två. Nu kan vi fullfölja vår passion att rosta, smaka och brygga kaffe, blanda nya sorter, koppa (provsmaka) och experimentera samt lära känna nya kaffevänner och återse gamla bekanta. Nu kan vi alltså njuta av riktigt gott TADAH-kaffe varje dag, året runt i goda vänners lag.


Tidigare fick vi ofta problem som magont och huvudvärk när vi drack industriellt tillverkat kaffe. När vi letade efter ett alternativ hittade vi ”specialkaffe”. Den här kaffetypen – högkvalitativa bönor plus hantverksmässigt, långsam rostning vid låg temperatur – blev vår lösning på problemet. Nu slipper vi fysiska besvär efter att ha druckit kaffe, och vi får en mycket, mycket bättre smak på kaffet!


Varför heter ni "TADAH"?

Kunderna frågor oss ofta vad TADAH egentligen betyder. Det är inga konstigheter...

TA-DAAAAAAAAAAAAAAAAAAH! Här kommer kaffet!

Det är tänkt att vara en rolig grej helt enkelt.
Livet är allvarligt nog – nu är det dags att ha lite kul och inte ta saker och ting så himla seriöst. Det är något som du kan säga med ett leende på läpparna när du serverar dina vänner eller dig själv, en riktigt god kopp kaffe från TADAH!


Våra kaffesorter har alla sina unika namn så det blir lättare att välja ut kaffet, både för dig och för oss! På så sätt behöver du inte nödvändigtvis komma ihåg ursprungsland, region, smakprofil osv, men du hittar ändå information om respektive kaffe på påsarna, så att du vet vad du dricker. Njut av ditt specialkaffe från TADAH!