Välkommen till vårt mikro kafferosteri!
Öppettider i Lenhovda:
Torsdag, Fredag och Lördag kl. 11.00-17.00
Rosteributik
Här kan du köpa lokalt rostat kaffe! Vi erbjuder flera olika sorter, i många olika påsstorlekar. Vi kan även mala kaffet åt dig, så att du får precis den malningsgrad du önskar. Här hittar du också tillbehör som underlättar ditt kaffebryggande: muggar, choklad till bra priser och annat smått och gott. Vi har dessutom en liten gårdsbod där vi säljer produkter av hög kvalitet från andra små, lokala producenter i området.
KAFFEBar
Filterkaffe, cappuccino, espresso, café americano eller kanske te – vilken är din favoritdryck?
Vi förbereder din kopp kaffe i vår lilla kaffebutik och använder givetvis helt nyrostat och smakrikt kaffe. Vill du ha något att fika till kaffet finns det ofta färskt fikabröd att välja på.
Retrokafé
Bredvid vårt rosteri finns ett litet kaférum där du kan sitta och dricka en kopp välsmakande TADAH-kaffe i lugn och ro. Här hittar du flera vackra 50-, 60- och 70-talsföremål, saker som vi samlat på oss under många år.
Passa på att ta dig en titt och njut av svunna tiders charm!
Det här uttrycket gäller även vid kafferostning.
Rostningstiden varierar mellan cirka
12 och 18 minuter.
Våra kaffebönor rostas på
maximalt 200 - 220° Celsius.
Rostade, heta bönor kyls ner av luften och inget annat – vattenkylning behövs inte.
Den fulla smakpotentialen utvecklas genom att applicera skräddarsydda rostprofiler, en profil för varje kaffeböna.
När man kombinerar de här metoderna får man garanterat
ett exceptionellt, aromatiskt och gott kaffe!
I de stora, industriella rostningsanläggningarna chockrostas kaffebönorna vid över 400 °C – ibland endast under 90 sekunder. I de flesta fall blandas olika typer av bönor, ofta av lägre kvalitet, innan rostningen. Kaffet rostas sedan med extrem hetta, och så snabbt att det inte är så mycket kvar efteråt förutom de brända, rostade aromerna. Oftast hittar man därför inte definierade smaker i industriellt kaffe. En till negativ sidoeffekt med industriellt rostat kaffe är att klorogensyran i kaffebönorna inte bryts ner. Det ger en sur smak, och kaffet blir svårare att smälta för magen.
Det korta svaret: Specialkaffe är en kvalitetsstämpel. Kaffet måste få mer an 80 poäng, av 100 möjliga, för att få benämnas specialkaffe.
Det långa svaret: Det finns ingen allmän definition men termen har myntats av SCA (Specialty Coffee Association), en internationell förening för specialkaffe. När man har skördat varje kaffe betygsätts det av så kallade kvalitetsbedömare (Q-graders), som använder sig av organisationens SCA:s smakformulär (SCA cupping form). Dessa kvalitetsbedömare kan jämföras med vinsommelierer och är certifierade experter. Kaffe med en smakpoäng på 80 poäng eller mer betraktas som specialkaffe. Allt vårt kaffe på TADAH kafferosteri har fått minst 80 poäng – ofta mer!
Klassificeringen enligt bedömningsproceduren:
Total poäng | Kvalitetsklassificering | Specialkaffe? |
90-100 | Enastående | Specialkaffe |
85-89,99 | Exceptionellt | Specialkaffe |
80-84,99 | Mycket bra | Specialkaffe |
<80 | Kommersiellt kaffe | Inte Specialkaffe |
Vilka är vi?
Vi heter Julia och Michael, och vår passion i livet är kaffe. Vi flyttade till Sverige 2019 för att slå oss ner och kunna omvandla vår passion till ett jobb. Vi hade turistat i Sverige under många år och blivit helt fascinerade av den vackra naturen i Smålands Glasrike. Området har så mycket att erbjuda: skogar, sjöar, stillhet – det var helt perfekt för oss. Nu kan vi leva vår passion att rosta, smaka, brygga kaffe, utveckla nya blandningar, cuppa (provsmaka), experimentera och träffa nya kaffevänner och återse gamla bekanta. Nu kan vi njuta av riktigt gott TADAH-kaffe varje dag, året runt, i goda vänners lag.
Tidigare hade vi ofta problem som magont och huvudvärk efter att ha druckit industriellt tillverkat kaffe. När vi letade efter ett alternativ upptäckte vi specialtykaffe. Den här typen av kaffe – högkvalitativa bönor och hantverksmässig, långsam rostning vid låg temperatur – blev vår lösning. Nu slipper vi de fysiska besvären efter att ha druckit kaffe och får en mycket bättre smakupplevelse!
Kunderna frågor oss ofta vad TADAH egentligen betyder. Det är inga konstigheter...
TA-DAAAAAAAAAAAAAAAAAAH! Här kommer kaffet!
Det är tänkt att vara en rolig grej helt enkelt.
Livet är allvarligt nog – nu är det dags att ha lite kul och inte ta saker och ting så himla seriöst. Det är något som du kan säga med ett leende på läpparna när du serverar dina vänner eller dig själv, en riktigt god kopp kaffe från TADAH!
Våra kaffesorter har alla sina unika namn så det blir lättare att välja ut kaffet, både för dig och för oss! På så sätt behöver du inte nödvändigtvis komma ihåg ursprungsland, region, smakprofil osv, men du hittar ändå information om respektive kaffe på påsarna, så att du vet vad du dricker. Njut av ditt specialkaffe från TADAH!