"Elaine" | Single origin kaffe

I lager.

115 SEK"Elaine" är vårt etiopiska kaffe från Sidamo! 


Smaker: blåbär, mandarin, mjölkchoklad, blommor


Altitud: 1.850–1.930 meter över havet i genomsnitt
Odlare: 1.099 småskaliga bönder
Växtyta: 180 hektar
Washing Station: Dale-Shefina
Sort: Heirlooms
Skörd: oktober–december
Process: tvättad, soltorkad 


Regionen Sidamo fick sitt namn efter dess invånare och ligger ungefär 270 km från Addis Ababa i Östafrikanska gravsänkesystemet, som går igenom Etiopien och Kenya till Mocambique. Den rika vulkanjorden ger kaffeträdet alla näringsämnen som behövs för att utveckla en typisk smakprofil. I Sidamo odlas kaffet endast av småskaliga bönder. Man skördar cirka 37.000 ton kaffe årligen, på totalt 70.000 hektar, på en höjd som varierar mellan 1.550 och 2.200 meter. Eftersom det handlar om mycket småskaliga producenter är de beroende av sina familjer och de anställer nästaninga skördearbetare. 


Vår "Sidamo Grade 2" är producerad av Dale-Shefina Washing Station. Utöver kaffe odlar de omgivande bönderna även majs, ensete-bananer och frukt. Ungefär 1.100 kaffeodlare tar sin skörd till stationen för bearbetning. Den rödbruna, fertila jorden är särskilt lämpad för kaffe. Kaffebären genomgår en 72 timmar lång jäsningsprocess i vatten innan de läggs på upphöjda bäddar för att torka under tio till tolv dagar. Tvättstationen förespråkar hållbarhet och har sin egen prismekanism, där spårbarhet, kvalitet och hållbarhet belönas via premier. Deras utvärderingsmetod gällande hållbarhet inkluderar miljö-, sociala- och ekonomiska kriterier, för att säkerställa ett omfattande tillvägagångssätt.Beställningar som görs fram till kl. 14.00 på tisdagar skickas på onsdagar.

Fraktpriser inom Sverige:
För beställningar på upp till 499 kronor: 59 kronor
För beställningar från 500 kronor: fri frakt!

Vi skickar med DHL Service Point i Sverige. Du meddelas per e-post när paketet finnsatt hämta på ditt närmaste upphämtningsställe. För närvarande levererar vi till vissa EU-länder (Finland, Danmark, Tyskland och Nederländerna). Fraktkostnad 250 kronor. Om du vill beställa från  ett annat land kan du kontakta oss via e-post: [email protected]